Oprea Horia

Oprea Horia

Şcoala Gimnazială Nr.6 Râmnicu Sărat

"Omul nu poate deveni om decât dacă este educat"-J.A.Comenius

DE CE DAU BĂRBAŢII "NOROC" CU MÂNA DREAPTĂ ATUNCI CÂND SE ÎNTÂLNESC?

Trebuie menţionat că în trecut, gestul de a da mâna diferea un pic de forma sa de astăzi. Bărbaţii îşi prindeau reciproc braţele drepte din zona antebraţelor, pentru a pipăi atât palma cât şi mâneca, cautând existenţa unei eventuale arme. Sigur că aceasta putea fi ascunsă în mâna stângă, dar cum cei mai mulţi oameni sunt dreptaci, se considera că nimeni nu ar risca să folosească mâna stângă pentru a înjunghia pe cineva. Stângacii erau priviţi cu ochi răi, deoarece te puteau înjunghia în timp ce îţi strângeau mâna.

DE CE BĂRBATUL INTRĂ PRIMUL ÎN RESTAURANT?

Este unul dintre puţinele locuri unde "lipsa de politeţe" este o virtute. Explicaţia este simplă. De regulă, când se deschide uşa restaurantului, oamenii din local îşi vor îndrepta privirile spre intrare. Bărbatul intră primul, tocmai pentru a feri femeia care îl însoţeşte, de privirile indiscrete. La masă, domnul îi va oferi doamnei scaunul cu spatele spre sală. Astfel, va putea mânca liniştită, nederanjată fiind de privirile curioşilor.

DE CE SPUNEM "NOROC" SAU "SĂNĂTATE" ATUNCI CÂND CINEVA STRĂNUTĂ?

Conform normelor de bună purtare, dacă cineva strănută în imediata noastră vecinătate, comportamentul corect este ignorarea momentului şi evitarea oricărei remarci, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Totuşi, în accepţiunea generală, este considerat un gest de bună credinţă să faci această "urare" persoanei ce dă semne de guturai.
Originile? Oarecum multiple. În antichitate, oamenii credeau că strănutul cauzează pierderea sufletului sau încetarea bătăilor inimii, aşa că "Fii binecuvântat!" ("Noroc, sănătate" la romani) era folosită ca o formulă menită să prevină aceste nenorociri. În plus, în vremurile de demult, medicina era rudimentară şi făcută după ureche, oamenii mureau adesea din simple gripe sau răceli şi o astfel de urare avea o însemnătate mult mai mare decât astăzi, fiind înzestrată, în conştiinţa oamenilor, cu puteri oarecum vindecătoare.

DE CE NU TREBUIE SĂ NE DESCĂLŢĂM ATUNCI CÂND MERGEM ÎN VIZITĂ ?

Evitarea descălţării provine din Evul Mediu şi este un obicei care ţine de cauza îndepărtării eventualelor mirosuri neplăcute care ar putea emana din picioarele goale. În plus, invitatul poate avea parte de un accident nefericit, cum ar fi o şosetă ruptă şi degete la vedere, o situţie jenantă pentru toţi cei prezenţi.

DE CE PUNEM MÂNA LA GURĂ ATUNCI CÂND CĂSCĂM?

În afara faptului că multă lume nu mai are acest bun obicei şi că explicaţia sa evidentă este neexpunerea interiorului cavităţii bucale spre văzul tuturor, această grijă de a ne acoperi gura atunci când căscăm are la bază o superstiţie destul de veche. Ca şi în cazul strănutului, şi în cel al căscatului oamenii de odinioară vedeau pericolul eliberării sufletului din corpul uman sau pătrunderea necuratului în acesta. De aceea, printr-o metodă pe cât de simplă, pe atât de eficientă, astuparea gurii cu mâna înlătura eficient aceste îngrijorări.
Partea de jos a paginii web
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one